Miksi täällä on niin hiljaista? — Mielipiteitä mielipiteistä

Moi!

Edellisestä kunnollisesta merkinnästä on kulunut yli vuosi. Kiva että tulit nyt kuitenkin käymään. Mistä tämä bloggaamattomuus johtuu? Vaikka aikaa kuluu kahden ihanan pikkuäijän kanssa, tutkimushommissa, weistelyissä ja maanantaimanageroinnissa, en todellakaan aio viitata valheellisesti ajan riittämättömyyteen.

Varsinainen syy löytyy väreistä. Musta (=black) tuntuu, että varsinkin nyt tokan pojan myötä asiat on saanut vähän rikkaampia ja monesti myös haaleampia sävyjä. Maailma ei todellakaan ole mustavalkoinen. Interwebsissä ihmiset jaksaa ottaa kantaa mitä typerimpiin ja etenkin vähäpätöisimpiin asioihin (esim. svante.fi/category/mielipidekirjoitukset pari sivuu taakse). Hyvin usein vaikuttaa siltä, että eri mielipiteiden edustajat kuvittelevat edistävänsä jotain isoa hyvää – keinot, välineet ja näkökulmat vain vaihtelevat. Valkoisen tai mustan valitseminen tuntuu minusta mahdottomalta.

Toki maailmassa on asioita jotka yhä ovat mielestäni ehdottomia. Näistä mainittakoon ihmiseten samanarvoisuus (en nyt mene siihen). Harmittavasti toisen minulle aiemmin ehdototoman asian kestävyyden (luonto, ilmasto, pallo) ehdottomuus on alkanut huojua. Monet ystäväni, mm. Ville, Steve ja Martti, ottavat asian mielestäni ihailtavalla asenteella. Mä oon jotenkin pihalla. Onks muovipussit pahasta? Autoilu? Kertismukit? GMO? CO2? Hitto! Unikino teki aiheesta aika mageen pikadokkarin:

Onko kysymys siis siitä, millaista lastemme tai lastenlastemme elämä tulee olemaan? Ihmisten suojelua? Hitto kun ton päälle ei vielä voi rakentaa. Ehkä siksi mm. Kiinaa ei kiinnosta. Sain tästä tässä vaiheessa (pitää kattoo jos myöhemmin…) aikaan vain aatosaihion: voisiko kauneuden ja rumuuden eli jollain tavalla estetiikan päälle rakentaa perustelut? Kiinalainen toveri kertoi kuinka tehtaat Pekingin lähettyvillä suljettiin hyvissä ajoin ennen olympialaisia, jotta sininen taivas saataisiin esiin. Pari ruminta näkemääni asiaa: 1) Muoviroskan täyttämä kallionkieleke Shimlassa 2) Sohvien, telkkareiden, täyttämä joenuoma Sofiassa.

This entry was posted in Mielipidekirjoitukset and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Miksi täällä on niin hiljaista? — Mielipiteitä mielipiteistä

 1. Svante,
  Tässä ilmastonmuutoksessa on kyse eloonjäämisestä ja vähintää hyvinvoinnista. Muiden eläinten tavoin meillä on valtava eloonjäämisvietti. Ja itse asiassa biologiaa jos kelaillaan niin pelkkä oman elämän turvaaminen ei riitä vielä ainoaksi perusteluksi. Tärkeintähän elämässä (biol.) on geenien siirtyminen eteenpäin. Pitää siis huolehtia myös jälkeläisten fitnessistä eli heidän lisääntymiskykyisyydestään. Ihmisillä tää kasvatusprosessi kestää hyvinkin sen 20 vuotta. Epäilen, että mm. tän takia myös omat ajatukset lapsien vanhempina muuttuu.

  Siksi meidän pitää tai me jo toimitaan ilmastokatastrofin ehkäisemiseksi. On pakko.

 2. Svante says:

  Ville,
  iso kiitti vastauksesta. Toi bilsa on ihan hyvä, mut eiks ihmiset koita nimenomaan päästä tällasten yläpuolelle älyllään tai älyttömyydellään?
  Onks toi lisääntyminen ja jatkuvuus lopulta tärkee juttu? Miksi?

  Ajeltiin Parikkalaan. Matkalla näin jotain todella kaunista: tuulivoimalapuiston.

 3. Lavonda says:

  Hienoa tekstiä taas sinulta, oli ilo lukea. Taidankin pistää tämän blogin tilaukseen.

  Minulla onn äskettäin syttynyt mielenkiinto bloggausta kohtaan ja olen itseasiassa ruvennut miettimään blogin aloittamista.
  Tämän blogin ulkomuoto on mukavan yksinkertainen jja silmää hellivä..
  Haluatko kertoa, mitä teemaa käytät blogissa?
  🙂

  Ymmärrän kyllä, joos et halua kopioijia. Kiitos kuitenkin.

  • svante says:

   😀 joku 90s-teema tää oli… Nineteen Ninety Six!
   On ollu täs tarkotuksena lisätä taustamusamidit ja animoituja giffejä, mut ei aika näytä riittävän.

   Tsemppii!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *