±Vaaligallupuutiset

Haavisto kiri presidenttikyselyn kakkoseksi“, huuteli tänään YLE. Vaikka Peksin kannattajana ilahduin suuresti, jäin funtsimaan “uutisen” sivutokaisua: “Virhemarginaali on noin 2,5 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin”. Heti tähän alkuun on pakko myöntää, että en ole käynyt Aalto SCI:n puoli lukuvuotta kestävää viiden opintopisteen todaria vaan luin pari iltaa Opi tilastotiedettä Akun ja Mikin kanssa -kirjaa ja tentin Helsingin yliopistolla samasta aihepiiristä korvaavat 10 op.

Eikö uutisen lause tarkoita, että Pekan — ja otetaan tähän mukaan vaikka Timppa ja Pave V. — tilastot saattoivatkin eri mittauspisteissä olla sattumashoppailusta riippuen vaikka (huomaa liikennevalovärisymbolismi):

Parin ehdokkaan vaihtoehtoinen kannatuskehitys

Parin ehdokkaan yksi vaihtoehtoinen kannatuskehitys

Olenko oikeassa vai onko gallupuutisissa sittenkin järkeä?

PS. Ja hei sit sä, joka äänestät Saukkii, voiks kuitenkin eka jeesii meidät tokalle kiekalle?

This entry was posted in Mielipidekirjoitukset and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to ±Vaaligallupuutiset

 1. Joni says:

  Onhan tossa gallupissa järkeä, sillä voihan se virhemarginaali heittää toiseenkin suuntaan.. Peksi 11%, Pave 7%, Timppa 6%.

  Toi virhemarginaali on silleen inhottava juttu, että otantaa pitäisi kasvattaa kauheesti, jotta saataisiin edes prossa pois virheestä, kun taas alle tonnissa marginaali kasvaa huikeesti.

  • Svante says:

   Yes, Joni! Just näin. Jos näistä kaks “parasta” on samalla prossaluvulla ja heikoin on prossan päässä, niin voidaanko nyysseijä otsikoida näin?

   • Joni says:

    On 2 ja ½ syytä miks tuo on hyvä ja osuva otsikko:

    1. Otsikkohan ei puhu paskaa, että Peksi on tokana (toiseksi eniten “ääniä”). Mustaa valkoisella. Tonhan voi perustella virheen mennessä kenelle tahansa ja jakautuessa miten tahansa, joten on vaan luotettava “parhaaseen arvaukseen” ja kirjoitettava juttu kakkostilasta. Toki tilanne ei välttämättä ole totuus, mutta lähimpänä totuutta.

    2. Kasvujen ja laskujen suunnat _saattavat_ kieliä myös kasvavasta kasvusta ja laskevasta laskusta. Eli Peksin kannatuksen trendi on tällä hetkellä ylöspäin, joten siitä voi ehkä olettaa kasvun jatkua.

    0,5. Pekalle tuli oima annos julkisuutta, ilmaiseksi! Juttua mainostettiin isoilla otsikoilla uutisissa ja netissä ja nimen lisäksi Pekan naamalla. En sitten tiedä tuoko vai viekö otsikonlainen mainostus ääniä.

    Mutta.. kaikki galluppeihin uhratut ajat ja ajatukset ovat periaatteessa turhia. Myös tämä meikän vuodatus tossa ylempänä :), sillä jos tietää äänestettävänsä jo nyt, menee äänestämään sitä (siinä välissä voi toki jakaa ajatuksia ja hankkia omaan leiriin lisää jengiä :}) ja kattoo telkkaria vasta sitten, kun oikeat äänet lasketaan. Koskaan ei mene lopputulos niinku ennakkoon on arvailtu, kuten nähtiin esim. eduskuntavaaleissa.

    Uhrasin pohdinnalle aikaa, koska pitäis tehä inssityötä *häpee*. Silloinhan tekee mieluusti kaikkea muuta..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *