±Vaaligallupuutiset

Haavisto kiri presidenttikyselyn kakkoseksi“, huuteli tänään YLE. Vaikka Peksin kannattajana ilahduin suuresti, jäin funtsimaan “uutisen” sivutokaisua: “Virhemarginaali on noin 2,5 prosenttiyksikköä ylös- tai alaspäin”. Heti tähän alkuun on pakko myöntää, että en ole käynyt Aalto SCI:n puoli lukuvuotta kestävää viiden opintopisteen todaria vaan luin pari iltaa Opi tilastotiedettä Akun ja Mikin kanssa -kirjaa ja tentin Helsingin yliopistolla samasta aihepiiristä korvaavat 10 op.

Eikö uutisen lause tarkoita, että Pekan — ja otetaan tähän mukaan vaikka Timppa ja Pave V. — tilastot saattoivatkin eri mittauspisteissä olla sattumashoppailusta riippuen vaikka (huomaa liikennevalovärisymbolismi):

Parin ehdokkaan vaihtoehtoinen kannatuskehitys

Parin ehdokkaan yksi vaihtoehtoinen kannatuskehitys

Olenko oikeassa vai onko gallupuutisissa sittenkin järkeä?

PS. Ja hei sit sä, joka äänestät Saukkii, voiks kuitenkin eka jeesii meidät tokalle kiekalle?

This entry was posted in Mielipidekirjoitukset ja kelat and tagged , , , . Bookmark the permalink.