Kyökkien possupiikkifilosofiat

Suomalaisten terveysaatoksissa vallitsee käsittämätön ristiriita. Ensinnä paheksutaan Karkkilassa ja Raaseporin Karjaalla puuhastellutta valelääkäriä. Kansalaiset kauhistelevat kilpaa, kuinka vaarallista on altistua ammattitaidottoman henkilön herrastelijadiagnooseille.

Ristiriidan toinen puoli liittyy sikainfluenssarokotteisiin. WWW, kuppilat ja joukkoliikennevälineet ovat pullollaan mielipiteitä, joita voidaan kuvastaa esimerkin avulla: “Kuulin (työ/opiskelija)kaverilta, että sitä rokotetta ei kuulemma kannata ottaa”. Rokotevastaisuutta perustellaan mitä mielenkiintoisimmin perustein (mm. sivuoirekuume, luonnollisen immuniteetin rakentuminen).

Miten ihmeessä toisessa tapauksessa luotetaan maallikoiden mielipiteisiin ja toisessa ei? Eiköhän rokotteiden ja rokotusohjelmien kehittelijät ja suunnittelijat ole perstuntumakansalaisia paremmin perillä asiasta. Eikö ole kaikkien — myös sairastumista pelkäämättömien — edun mukaista, että rokotuksilla pystytään estämään virusten leviämistä myös kanssaihmisiin?

Linkkivinkkejä:
http://www.thl.fi/fi_FI/web/fi/rokotteet, THL: Sikainfluenssarokote
http://www.yths.fi/netcomm/mainframes.asp?article=3911, YTHS: Sikainfluenssaepidemian toinen aalto vakava uhka rokottamattomille

This entry was posted in Mielipidekirjoitukset and tagged , . Bookmark the permalink.

4 Responses to Kyökkien possupiikkifilosofiat

 1. Toma says:

  Vai olisko ehkä näin? tai sit ei.

  Suomalaisten rokottaminen makso 42 miljoonaa euroo. Suomessa on menehtynyt keskimäärin kaksi ihmistä miljoonaa kohden vähemmän, kun valtioissa, jossa päätettiin olla ostamatta rokotteita. Suomessa asuu pyörristettynä 5miljoonaa ihmistä – eli rokotteilla säästettiin 10 ihmisen henki. Vaikka kukaan maan päällä tallaileva ei voi laittaa ihmishengelle hintaa on 4,2 miljoonaa / ihminen melko kallis investointi. Montaha oltas saatu pelastettua jos sama rahakasa oltas laitettu päihteiden ehkäsemisee, esiapuun tai olettaen et muuallakin asuvat ihmisten hengillä on valii, niin vaikkapa ruokaan,juomaveteen ja antibiotteihin eteläisiin valtioihin?**(Kolmas maailma nykyään poliittisesti loukkaava)*

  Tilastot;
  http://m.taloussanomat.fi/?page=showSingleNews&newsID=200916726
  http://hubpages.com/hub/Influenza-A-H1N1-Daily-Update

  Kiven alla kommentin jättäminen! Typosin koodin ja sit piti muokkaa tätä; “you already said that!”

  • Svante says:

   Meidän lottovoittajien rokottaminen auttaa myös muiden maiden asukkeja. Esimerkiksi kaltaiseni rokotettu “eteläisiin valtioihin” matkustava ei voi enää viedä mukanaan ikävää tuliaista.

 2. Toma says:

  Ja jos viel mietitään tätä “Kuulin (työ/opiskelija)kaverilta, että sitä rokotetta ei kuulemma kannata ottaa” lausetta, niin mistä itse kuulit, että rokote kannattaa ottaa? Lääkevalmistusyritysten lievästi manipuloidulta ja muutenkin yliskeptiseltä medialta, joka saa tuotantonsa kertomalla masentuneelle suomelle mitä se haluaa kuulla, eli huonoja ja pelottavia uutisia?

  Tietenkin rokote kannattaa ottaa, koska ne on nyt jo tilattu, ja sivuvaikutukset ei oo mitään kauheen vakavia. Jos rokotteessa olis ollu joku vakavempi mahdollinen sivuvaikutus, niin mielummin olisin ystävieni mielipiteitä ja kokemuksia kuunnellut kuin esimerkiksi ilta”hömppä”lehtiä, joista suuri osa suomalaisista on saanut H1N1 tietonsa. Iltalehten mukaan yksinään Rovanniemellä, jossa asuu vajaa 60 000 ihmistä, on viruksen saanut yhteensä 100 000 ihmistä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *