Kulttuurisidonnainen improvement

Professori Paul Lillrank esitti tänään luennolla mielenkiintoisen kannan, jonka mukaan kehityksen tavoittelu on länsimaiseen kulttuuriin liittyvä piirre. Hän vertasi länsimaalaista meininkiä Al-Qaida-jengin käsityksiin, joidenka mukaan Allah järjestää ja päättää, joten ponnisteleminen on turhaa. Vastaava ilmiö oli havaittavissa tutkimusmatkallamme Intiassa. Itse asiassa eilen (22.9.2008) TV2 esitti aihetta Hullu juttu-asiaohjelmassaan. Kastijärjestelmä pitää ihmiset muutoshaluttomina ja tyytyväisinä omaan tilanteeseensa.

Matkalla oli kuitenkin jännittävä huomata, miten onnellisia ihmiset Intiassa ovat. Olisiko sittenkin parempi olla “onnellinen sika” kuin “kärsivä Sokrates”? Länsimaalaiset kärsivät Sokrateet kun näyttävät tappavan viattomia kanssaopiskelijoitaan.

This entry was posted in Mielipidekirjoitukset ja kelat and tagged , , , . Bookmark the permalink.