Vaalit, opintotuki ja oikeudenmukaisuus

Muutto- ja äänestyshulinassa povarini moleskinestä löytyi muistiinpano, joka viittasi näihin aatoksiin.

Aallon ylioppilaslehden Ainon viime numerossa oli loistava kirjoitus Satusta ja Joonaksesta. Jutun välissä oli jättimäinen Opintotuki indeksiin -mainos. Vaikka indeksiin sitominen on toki järkevää, tuli mainoksesta typerä fiilis.

Ainakin omassa kaveripiirissäni opiskelijat ottavat opinnot lunkisti, lomailevat kaukomailla ja sijoittavat “ilmaiset” opintolainat osakkeisiin tai ASP-tileille. Singaporessa vaihto-opiskelijakumppanit Kanadasta ja Yhdysvalloista olivat säästäneet  vuosia mahdollistaakseen lukukautensa.

Millä äänestyskoppeihin saataisiin tietämättömyyden verhot?

This entry was posted in Mielipidekirjoitukset and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Vaalit, opintotuki ja oikeudenmukaisuus

 1. Oskari says:

  Hyvää settiä Svante! Jos pari kommenttia saa heittää, niin itsellä fyrkat meni kyllä kädestä suuhun. Vasta duuninteolla sai itselleen ylimääräistä. Tulorajat ylös, opintopisterajat takaa tuloksen. Lainaa pitäis myös saada paljon enemmän. Niin mä äänestän edelleen, vaikken tukia enää nostakaan. Solidaarisuutta, veliseni. Opiskelijan ei pidä lakisääteisesti elää köyhyydessä. Ne, jotka ei saa porukoilta rahaa, nykyään usein elää.

  Ootko sä muuten sijoittanut opintolainasi? Mä en tunne kuin yhden tyypin, joka teki niin.

  Ja mites toi Yhdysvaltojen käyttö esikuvana? 🙂

  • Svante says:

   Kiitti vastauksesta, Osku! Mä kyllä muistan hyvin ekan vuoden kun elin pelkällä tuella. Iso-Roban orvot, Onnelan 1 € -sunnuntait, Fredan snägärin 0,5 € -nakit ja sisäänpääsymaksullisten baarien boikotoiminen…

   Huhupuheiden perusteella TKK on yksi Suomen raskaimmista yliopistoista. Tästä huolimatta opiskelujen ohella voi ihan hyvin tehdä snadisti duunia (itsellä mm. McDonald’s, assarihommia ja nyt yrittäjyys). Jos opintotuki nousee, pitäis myös edistymisvaatimusten tiukentua.

   Oon mä jokin verran heittäny opintomassia Nordnettiin, mut suurimmat investoinnit mä oon tehny matkusteluun.

   USA toimi hienosti punaisena vaatteena 😉

   Äänestätkö vielä 10 tai 20 vuoden päästä opintotukiedustajia?

 2. Oskari says:

  Kyllä mä varmaan äänestän, riippu tietysti niiden muista mielipiteistä. Eikä se tälläkään kertaa tietenkään ollut mulle kynnyskysymys.

  Opintotuki onkin sitten niitä ainoita tukia, jotka oikeesti pitää olla kunnossa. Opiskeluun pitää kannustaa, toisin kuin jouten oloon. Perustulo tietty olis paras vaihtoehto, mutta sen kypsyminen vaatinee aikaa.

  Tulorajat pitäis sen vuoksi poistaa, että työnteko opiskeluaikana on kaikkien etu. Siis tietty vain mikäli tulee samalla noppia. Hyvinvointi syntyy vain ja ainoastaan työnteosta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *